Papa Francisc a plasat sub tutelă organizaţia de caritate Caritas Internationalis

Papa Francisc a numit marţi un administrator provizoriu la conducerea Caritas Internationalis (CI), după descoperirea unor „slăbiciuni în procedurile de gestionare” a acestei reţele de organizaţii de caritate cu sediul la Vatican, informează AFP și Agerpres.

„Conducerea Caritas Internationalis este plasată sub administrare provizorie pentru a ameliora normele şi procedurile de gestiune”, a anunţat Vaticanul într-un comunicat. Acest anunţ surpriză referitor la CI a fost făcut „după examinarea activităţilor sale de o comisie independentă” înfiinţată de Vatican.

„Din acel raport nu a reieşit nimic privind o proastă gestiune financiară sau comportamente sexuale nepotrivite”, au precizat reprezentanţii Sfântului Scaun.

„Însă au reieşit alte teme importante şi domenii care necesită o atenţie urgentă: slăbiciuni în procedurile de gestiune au fost constatate, ceea ce a avut şi un efect negativ asupra spiritului de echipă şi asupra moralului angajaţilor”, au adăugat ei.

Papa Francisc a numit un „consultant”, Pier Francesco Pinelli, care îşi va prelua atribuţiile în această marţi şi care va fi asistat de Maria Amparo Alonso Escobar. „Pier Francesco Pinelli şi Maria Amparo Alonso Escobar vor administra CI pentru a asigura o stabilitate şi o conducere empatică”, a transmis Vaticanul.

Pier Francesco Pinelli, de formaţiune iezuită şi deţinător al unei „bogate experienţe în gestiune şi management în diverse sectoare”, a fost „director în cadrul unor mari companii energetice ale grupului ERG”. „În trecut, el a lucrat şi ca şef de proiect în companii din sectorul energiei şi în calitate de consultant în gestiune la Bain & Company”.

Caritas Internationalis, cu sediul general la Vatican, este o confederaţie de 162 de organizaţii catolice de caritate, ce operează în peste 200 de ţări şi teritorii din lumea întreagă.

Noua echipă de conducere va rămâne în funcţie până la următoarea adunare generală a CI, programată în mai 2023, care „va demara procedura de alegere a preşedintelui, secretarului general şi trezorierului”.

„În ultimii ani, am constatat o creştere semnificativă a cererilor provenite de la numeroase persoane pe care Caritas le ajută şi este imperativ necesar ca organizaţia Caritas Internationalis să fie bine pregătită pentru a răspunde acestor provocări”, a declarat cardinalul Michael Czerny, şeful Serviciului de dezvoltare umană integrală de la Vatican.