10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic: o boală cruntă i-a ucis soția, fiul și, în cele din urmă, pe el. Poză rară cu toți trei

Pe 9 noiembrie 2022 s-au împlinit 10 ani de când Iurie Darie a părăsit scena și viața, după mai multe luni de suferință. Actorul a murit în în 2012, iar 7 ani mai târziu, tot într-o zi de toamnă, s-a stins și fiul lui, marele regizor Alexandru (Ducu) Darie. Puțini își mai amintesc de prima soție a lui Iurie Darie, mama lui Ducu Darie, care a murit de tânără, răpusă de cancer. Destinul a făcut însă ca nemiloasa maladie să le grăbească sfârșitul și celor doi, tată și fiu.

10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic: o boală cruntă i-a ucis soția, fiul și, în cele din urmă, pe el. Poză rară cu toți trei

Cele mai importante instituții de cultură din România nu l-au uitat pe Iurie Darie și i-au cinstit memoria fie și cu un gând, pe Facebook, sau cu un text omagial. Poze, filmografie, citate, comantarii au umplut paginile de Facebook dedicate marilor actori români.

10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic

“Pe 9 noiembrie 2012, se stingea din viață, la București, carismaticul Iurie Darie, actor iubit de românii de toate vârstele. Născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roșu, Jud. Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova, celebrul actor de teatru, film și televiziune, fiind dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952 la clasa marilor actori și profesori: Mihai Popescu si Marietta Sadova.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrală și Cinematografica (IATC), promotia 1952, debutează în anul 1953 în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, a fost actor al Teatrului de Comedie din București, unde i-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Consuela Roșu (n.r. care i-a devenit și soție), Stela Popescu, Silviu Stănculescu și Anca Pandrea (ultima lui parteneră de viață).

Înainte de 1989 era extrem de cunoscut și prin intermediul televiziunii, unde s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini, alături de o micuță co-prezentatoare, Mihaela”, este textul publicat pe pagina de Facebook Teatrul Românesc.

Poză rară cu Iurie Darie, soția sa și fiul lor, Ducu Darie. Nici unul nu mai e azi în viață

Pe o altă pagină dedicată actorilor am întâlnit o fotografie de colecție, care parcă îți dă fiori. Iurie Darie, alături de prima lui soție, actrița Consuela Roșu, și de fiul lor, Alexandru (Ducu) Darie. Nici unul nu mai este azi în viață fiind răpuși de câte o boală gravă. La sfârșitul lui 2011, cu câteva luni înainte să moară, Iurie Darie a fost operat de cancer la vezică, după care a făcut opt săptămâni citostatice. Ducu Darie a murit de ciroză, pe 18 septembrie 2019, la doar 60 de ani, având nevoie urgent de un transplant de ficat. Mama lui, prima soție a lui Iurie Darie, s-a stins de tânără, răpusă de cancer. Actrița Consuela Roșu ar fi lăsat cu limbă de moarte ca Anca Pandrea să aibă grijă de Iura și așa a și fost.

Actorii Iurie Darie și Consuela Roșu, alături de fiul lor, regizorul Alexandru Darie. Foto Facebook / Actorii romani -Valorile Romaniei nu mor

„A murit de ciroză. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, șef la Bulandra… vă imaginați că știa tot Bucureștiul, da? Ei bine, Ducu nu s-a băgat în față. Nu s-a băgat în față la coada pentru viață. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coada la care stăteau atâția și atâția necunoscuți, necelebri, poate și netalentați…”, scria Lucian Mîndruță, revoltat, la moartea lui Ducu Darie.