INSTAGRAM, do svidania: Dudi, Sobciak, Buzova, Kandelaki, Fadeev, Bilan se mută pe alte rețele sociale

Rusia a demarat procesul pentru a interzice Instagram și WhatsApp. Agenția de presă rusă de stat Ria Novosti relatează că Parchetul General a cerut această măsură.

În acest context, vedetele din Rusia, care au milioane de urmăritori pe conturile lor de Instagram își îndeamnă insistent fanii să se mute pe alte platforme de socializare pentru a nu pierde contactul.

Unii au o reacție aproape isterică, deoarece Instagram era sursa principală de venit. Aveau contracte de publicitate și colaborări, iar pierderea accesului la această platformă le taie direct finanțele.

Alții au îndemnat la calm, încercând să-și convingă fanii că vor depăși împreună această perioadă complicată.

INSTAGRAM, do svidania: Unde poți urmări activitatea vedetelor din Rusia: Dudi, Sobciak, Buzova, Kandelaki, Fadeev, Bilan se mută pe alte rețele sociale

Juralistul Iurii Dudi le recomandă urmăritorilor să folosească VPN, o rețea virtuală privată este o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care te afli, de obicei, prin intermediul internetului. Asta înseamnă că un VPN extinde o rețea privată în cadrul unei rețele publice (în cazul nostru, internetul), ceea ce permite utilizatorilor să trimită și să primească date confidențiale ca și cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeași rețea privată, chiar dacă, din punct de vedere fizic, nu sunt în aceeași rețea.

Jurnalista Xenia Sobciak le-a mulțumit tuturor celor 9 milioane de oameni care îi urmăresc activitatea, i-a anunțat că din 14 martie este posibil ca platforma să fie inactivă, astfel îndemnându-i să-și salveze informațiile de pe pagina sa de Instagram dacă le-a părut că au fost utile.

Tina Kandelaki, om de televiziune și actriță, cea care a declarat deschis că susține invazia Rusiei în Ucraina, nu a venit cu un mesaj foarte lung pentru cei care o admiră. Ea doar i-a îndemnat pe toți să treacă pe canalul său de Telegram, pe contul de VK.

Olga Buzova la fel a fost foarte laconică, a lăsat doar adresele spre noile sale conturi exprimându-și speranța că ”totul va fi bine cu Instagram”. Ea este una dintre vedetele care a recunoscut deschis în cadrul interviurilor din ultimul an că această rețea de socializare, Instagram, îi aduce cele mai mari venituri.

Interpretul rus Dima Bilan și-a rugat fanii să treacă pe contul de Telegram și VKontakte.

Compozitorul, producătorul și interpretul Maxim Fadeev nu a lăsat noile contacte, adrese pentru a putea fi urmărit pe rețelele de socializare, dar a menționat că va reveni cu detalii și că ”MALFA”, casa sa de producție își va relua activitatea în Federația Rusă.

Potrivit Ria Novosti, Parchetul general din Rusia a cerut Roskomnadzor, agenția care reglementează comunicațiile în Rusia, să restricționeze accesul la Instagram după ce Meta, compania care deține platforma, a anunţat că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi.

De asemenea, Parchetul a cerut ca Meta să fie declarată „organizație extremistă” și ca activitățile sale să fie interzise pe teritoriul Rusiei.