Rusia interzice Instagram și WhatsApp

Rusia interzice Instagram și WhatsApp, relatează The Guardian, care o citează pe jurnalista Polina Ivanova, corespondenta Financial Times în Rusia și Ucraina. Agenția de presă rusă de stat Ria Novosti relatează că Parchetul General a cerut această măsură.

„Este o mișcare importantă, deoarece Instagram este o platformă foarte iubită în Rusia și, de asemenea, sursa de venit pentru multe întreprinderi mici din întreaga țară. Iar pentru tinerele elite din Moscova, înseamnă totul”, a scris Ivanova pe Twitter, citează digi24.ro.

„WhatsApp este cel mai popular sistem de mesagerie din Rusia, cu aproape 60%. Vorbim de zeci de milioane de oameni care au acces limitat la comunicații, iar pentru mulți dintre ei VPN-urile nu sunt o tehnologie familiară”, a scris și corespondenta Washington Post, Mary Ilyushina.

Potrivit Ria Novosti, Parchetul general din Rusia a cerut Roskomnadzor, agenția care reglementează comunicațiile în Rusia, să restricționeze accesul la Instagram după ce Meta, compania care deține platforma, a anunţat că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi.

De asemenea, Parchetul a cerut ca Meta să fie declarată „organizație extremistă” și ca activitățile sale să fie interzise pe teritoriul Rusiei.