femeia leu

Studiu: cum să închei politicos o conversație inconfortabilă potrivit oamenilor de știință

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au realizat două studii pentru a afla diferența dintre durata conversațiilor dintre două persoane și cât de mult și-ar dori să dureze. S-a dovedit că nu mai mult de 2% dintre conversații se încheie prin acordul comun al părților.

Adam Mastroianni, autorul cercetării publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, s-a gândit la aceste cercetări în timp ce studia la Universitatea Oxford, când trebuia să meargă la petreceri și să poarte conversații plictisitoare pe care nu le putea încheia în niciun fel.

În primul studiu, 806 participanți au fost rugați să-și amintească ultima conversație. În aproape 80% dintre cazuri au fost: o conversație cu partenerul romantic, cu un prieten sau un membru al familiei. Peste 66% dintre participanți au raportat că a existat un moment în timpul conversației când au simțit că trebuie să o încheie.

S-a dovedit că oamenii care au simțit că este timpul să încheie conversația, dar nu au putut găsi o opțiune cum să o facă politicos, s-au bucurat mai puțin de conversație – încântarea lor a obținut aproximativ 4,7 puncte din șapte. Iar cei care au întrerupt conversația au fost mulțumiți de aceasta cu o medie de 5,66 din șapte puncte.

Al doilea studiu a fost realizat cu participarea a 252 de oameni care nu se cunoșteau. Ei au comunicat sub supravegherea oamenilor de știință. Au fost împărțiți în perechi și li s-a oferit să vorbească de la 1 la 45 de minute. Apoi au fost duși în camere diferite pentru interviuri.

Rezultatele au fost aproape identice cu cele ale primului studiu: mai mult de 68% dintre participanți au raportat că a existat un moment în timpul conversației în care și-ar fi dorit să o încheie. Acest grup a fost mai puțin încântat de conversație.

Potrivit lui Mastroianni, politețea socială poate împiedica oamenii să iasă din conversații atunci când doresc.

„Să vorbești cu cineva este ca și cum ai conduce o mașină pe autostradă. Oamenii pot întoarce la orice cotitură, dar nu se pot opri când vor, pentru că se vor ciocni de alte mașini sau de pereți. Trebuie să aștepți momentul potrivit pentru a ieși din trafic și se dovedește că distanța dintre golurile potrivite pentru acest lucru poate fi destul de mare.”, a spus Mastroianni.

Potrivit Lindei Sapadin, psiholog cu peste 35 de ani de experiență, specializat în comunicare în Long Island, putem încheia o conversație spunându-i interlocutorului că trebuie să plecăm și să adăugăm ceva pozitiv despre interacțiunea noastră. Dacă cineva s-a plâns de un anumit domeniu al vieții sale, ea recomandă să spunem că sperăm că se va rezolva în cel mai bun mod pentru el. De asemenea, ea recomandă să acordăm o atenție deosebită limbajului corpului interlocutorului pentru a prinde indicii că acesta este gata să încheie conversația.

„Dacă oamenii se uită în jur, nu se uită la tine sau nu răspund la ceea ce spui, ar putea fi timpul să închei conversația”, a concis ea.