explozie instanbul

Veștile îngrozitoare vin din Istanbul: Explozia a provocat moartea mai multor oameni

Președintele Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj postat pe Tweeter condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane în urma exploziei din Istanbul.

”Suntem profund întristați de veștile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie și însănătoșire grabnică celor răniți. România este alături de poporul turc în aceste momente dificile”, a scrie președintele.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsă în zona pietonală Istiklal din Istanbul și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, precum și circumstanțele producerii incidentului, anunță instituția într-un comunicat de presă.

”Nu au fost identificați cetățeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”, se precizează în document.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 , apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al oficiului consular: +90 533 5420695.

BBC susține că numărul victimelor a ajuns la șase. Alte 53 au fost rănite în explozia produsă într-o zonă aglomerată din centrul Istanbulului. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că autorii vor fi pedepsiți. 18, a spus Erdogan.

Ambulanțele s-au grăbit să ajungă la fața locului pe bulevardul Istiklal, plin de oameni, pe care poliția l-a izolat rapid. Zona, în districtul Beyoglu din oraș, fusese aglomerată ca de obicei cu cumpărători, turiști și familii, au relatat TRT și alte media.

„Au existat pierderi de vieți omenești și răniți”, a declarat guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, pe Twitter, adăugând că explozia a avut loc în jurul orei locale 16.20 (13.20 GMT).

Un reporter Reuters a văzut un elicopter deasupra capului și mai multe ambulanțe în Piața Taksim din apropiere.

Postul de poliție Kasimpasa din apropiere a declarat pentru Reuters că toate echipajele se află la fața locului, dar nu a oferit alte detalii. Presa locală a declarat că inspectorii se află la fața locului. Semiluna Roșie turcă a declarat că mai multe unități de sânge au fost transferate la spitalele din apropiere.

Autoritatea de reglementare audio-video RTUK din Turcia a impus o interdicție de difuzare a transmisiunilor privind explozia la aproximativ o oră după ce aceasta s-a produs.