Studiu: De ce unii oameni aleg pisica ca animal de companie, iar alții câinele

Se pare că alegerea animalului de companie poate determina caracterul omului. Psihologii spun că tendința de a adopta o pisică sau un câine ca animal de companie reflectă, de fapt, personalitatea noastră. Probabil ați auzit multe glume despre cât de diferite sunt aceste animale în comportamentul lor cu oamenii. Deci, și proprietarii lor au în cele mai multe cazuri diferențe similare în trăsăturile de caracter.

Extravertiții și introvertiții

Oamenii de știință au observat că proprietarii de câini sunt de cele mai multe ori extrovertiți. Acești oameni într-adevăr trebuie să fie pregătiți pentru foarte multă activitate cu animalul lor de companie, pentru plimbările zilnice și comunicarea cu alți proprietari de câini. Nu orice introvertit va suporta o astfel de încărcătură emoțională. Oamenii introvertiți, ca și pisicile, au nevoie de spațiu personal și timp pentru a reflecta. Le este destul de dificil să fie constant în centrul societății și să cunoască oameni noi. Același lucru se poate observa și la animalele de companie care au nevoie de timp pentru a se obișnui cu o persoană nouă în casă.

Extravertiții sunt mai atrași de câini, deoarece reflectă reacția proprietarului la un eveniment de viață. De obicei, astfel de oameni nu ezită să-și exprime atitudinea față de ceea ce se întâmplă cu emoții vii. Câinele arată imediat dacă este fericit sau supărat. Iubitorii de pisici și animalele lor de companie, nu reacționează întotdeauna violent la ceea ce se întâmplă, ei preferă să-și ascundă sentimentele din diverse motive. De exemplu, atunci când sunt stresate, pisicile fug sau se ascund pentru ca nimeni să nu le vadă.

Emoționalitate și raționalitate

În 2012, Societatea Americană pentru Prevenirea cruzimii față de animale a realizat un studiu pentru a afla de ce oamenii aleg pisicile și câinii ca animale de companie. S-a dovedit că iubitorii de câini, atunci când aleg un cățel, sunt ghidați în principal de aspect. Mai mult, ei încearcă să discearnă în animal și în comportamentul animalului trăsături similare cu ale lor, pentru a consolida legătura cu acesta. Deci, iubitorii de câini aleg animalul pe baza impresiilor și emoțiilor personale.

În același timp, proprietarii de pisici acordă mai multă atenție comportamentului pisoiului, capacității sale de învățare și interacțiunii cu oamenii. Desigur, fața drăguță cu mustață joacă și ea un rol. Cu toate acestea, iubitorii de pisici încearcă să înțeleagă care animal se va adapta mai bine în casă și cu cine va putea stabili o relație de prietenie. De aceea, proprietarii de pisici sunt considerați mai raționali în alegerea animalului de companie.

Într-adevăr, se observă unele modele, dar asta nu înseamnă că nu există excepții. Când îți alegi un animal de companie, ascultă-ți inima – ea cu siguranță te va ajuta să-ți găsești un prieten potrivit.