Festivalul filmului chinezesc în Moldova va deveni tradițional
Festivalul filmului chinezesc inaugurat ieri la Chișinău va deveni tradițional. Propunerea în acest sens a fost enunțată de atât de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău, cât și de reprezentanții autorităților centrale și locale din Republica Moldova prezenți la ceremonia de deschidere a evenimentului. Potrivit lor, festivalul va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale dintre Moldova și China. Filmele prezentate vor ajuta cetățenilor Republicii Moldova să se familiarizeze cu statul chinez, cultura și istoria acestuia, a menționat ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, citat de IPN.
Ambasadorul a spus că inițiativa de a organiza festivalul aparține Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova și a fost salutată de autoritățile moldovenești. „Festivalul filmului chinezesc este dedicat împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Chineză și Republica Moldova. Pe parcursul celor 30 de ani, cooperarea dintre două țări permanent se aprofundează în diverse domenii de activitate și schimburile umanitare devin tot mai strânse. Sper că festivalul va insufla o dinamică nouă a schimbului cultural dintre China și Moldova. Ambasada Chinei și personal suntem gata să depunem eforturile împreună cu diferiți reprezentanți ai factorilor de decizie din Moldova pentru a organiza mai multe evenimente care contribuie la schimbul cultural și relațiile bilaterale prietenoase”, a subliniat Yan Wenbin.
Secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Ion Budeci, a menționat că instituția pe care o reprezintă este bucuroasă să participe la acest eveniment cultural. „Sperăm că prima ediție va merge cu pasul drept și ne vom întâlni aici la a 50-ea ediție, la 100-a ediție. Doar prin film putem reda cultura, prin relațiile diplomatice vom putea cunoaște alte popoare, alte culturi și doar împreună vom putea afla ce culturi paralele avem față de cea a noastră, tradițională. Ministerul Culturii mulțumește tuturor care au contribuit la acest eveniment și suntem deschiși pentru colaborare. Urmează să avem alte acțiuni importante pe acest domeniu”, a declarat secretarul de stat.
Președintele editurii de presă în limba chineză Guang Hua Cultures et Media, Zhang Xiaobei, a menționat că Festivalul filmului chinezesc a fost găzduit în Germania, Italia, România. Acesta a jucat un rol esențial în fortificarea relațiilor bilaterale dintre poporul chinez și cetățenii statului în care s-a desfășurat festivalul. Experiența reușită i-a inspirat pe organizatorii evenimentului și ei au decis să-l lanseze în Moldova. Președintele editurii de presă chineză a adăugat că găzduirea festivalului de film este o metodă eficace de a promova dezvoltarea înțelegerii reciproce și relațiile prietenoase dintre Moldova și China.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat că în acest an se împlinește 30 de ani de la stabilirea relațiilor prietenoase dintre poporul moldovenesc și cel chinezesc, fapt ce reprezintă o importanță majoră pentru Republica Moldova. „China a ajutat Moldovei pe tot parcursul acestor decenii pe plan economic, în perioada pandemică și înainte de coronavirus. Este foarte simbolic faptul că în 30 de ani de la stabilirea relațiilor prietenoase dintre două popoare în Moldova a ajuns Festivalul filmului chinezesc. Eu sunt un mare amator al culturii chineze și din acest punct de vedere vreau să reiterez importanța acestui eveniment. Cinematograful chinezesc este unul dintre liderii cinematografului mondial. Noi susținem inițiativa ca festivalul respectiv să devină tradițional în Republica Moldova și cu mare plăcere vom participa în el”, a spus deputatul.
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a afirmat că există un potențial foarte mare deja valorificat și cel nevalorificat până acum între China și Republica Moldova în diferite domenii, cel cultural, social și mai ales economic. „Suntem gata să fim parteneri ai acestui festival care să devină unul tradițional. Vom dezvolta acest gând în continuare, poate peste dimensiunile nemijlocite ale cinematografiei, sunt și alte capitole unde am putea foarte frumos dezvolta ideea și a promova culturile ambelor state. Avem o practică foarte frumoasă pentru orașele înfrățite, pentru regiuni. Suntem gata să venim în China și invers, să fim gazda unor evenimente culturale aici. Avem foarte mult de învățat. Astăzi, China este un lider incontestabil la nivel mondial din toate punctele de vedere și cred că ar fi foarte bine dacă am putea să ne coagulăm aceste eforturi cu națiunea care a inventat foarte multe lucruri la nivel global fără de care, posibil, astăzi nu am putea trăi. În continuare, potențialul științific, educațional, cultural, social, economic poate și trebuie să fi dezvoltat. Aveți în noi parteneri de încredere”, a subliniat primarul.
Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, a menționat că prezența oricărui festival de film este importantă pentru Moldova, în special al Festivalului de film chinezesc. „Filmul este o carte de vizită a unei țări și prin intermediul acestui festival China reușește să-și prezinte țara aici, în Moldova, cu toate succesele, problemele, obiceiurile, istoria. Prin film noi vedem tradiția, performanța unei țări. Următoarea etapă de cooperare este atunci când în urma unor festivaluri de film se reușește să se lege niște relații de coproducție, de cunoaștere, în acest fel reușim să dezvoltăm atât industria noastră cinematografică, cât și industria altor țări cu care colaborăm”, a spus Virgiliu Mărgineanu.
În cadrul festivalului sunt prezentate zece opere cinematografice din China. Pelicula care a deschis evenimentul reprezintă un film dramă „Hold Your Hands” („Ține-ți mâinile”) care reflectă o istorie bazată pe fapte reale a eradicării sărăciei de către China într-un sat. Festivalul se va desfășura până pe 14 decembrie iclusiv. Vizionarea pelicolelor este posibilă doar cu prezența invitației.