Matricea viselor: Cum ne visăm unii pe alții și ce ne transmit visele

Te-ai gândit vreodată că persoana pe care ai visat-o se gândește la tine? Nu este atât de mistic pe cât ar părea. Orice relație este ambiguă.

De exemplu, băiatul visează că profesorul se dezbracă în clasă. Acestea pot fi fanteziile copilului despre sexualitate, despre sinceritate, nevoia de o deschidere mai mare, este foarte posibil ca acestea să fie „inspirate” de semnalele inconștiente, non-verbale, de gânduri sau nevoia (în relație cu acest profesor) de a reduce distanța și oficialitatea.

Visele doar sugerează, noi facem presupuneri și așteptăm mai multe indicii. Majoritatea psihologilor sunt de acord că în vis funcționează mai puternic mecanismul de „proiecție”, adică figurile visului – în care se reflectă calitățile noastre personale, nevoile, temerile, dorințele.

Visele sfidează logica, analiza rigidă, de aceea, cred că este mai bine să nu lucrezi cu ele, ci să te joci. Ce trebuie să faci pentru asta? În primul rând, să vezi visele, apoi să le memorezi.

În sens personal, este utilă imaginația activă. Arnold Mindell, psihoterapeut, recomandă să închizi ochii și să restabilești încă o dată cele mai strălucitoare momente, senzații. Apoi deschide încet ochii și privește în jur, zăbovește asupra detaliului care îți „atrage atenția”. Privește cu atenție acest obiect, încearcă să-i înțelegi esența, cum este: tare, moale, mobil, strălucitor… Închide din nou ochii și amintește-ți visul – treptat, aceste indicii diferite pot oferi o interpretare interesantă a visului.

Este corect să faci matricea viselor dimineața devreme, imediat după trezire.

În grup participanții se așază comod, iar coordonatorul le reamintește regulile de bază și monitorizează respectarea acestora. Apoi, pe rând, oricine dorește își spune visul pe care l-a avut astăzi. Împărtășește toate momentele care pot părea indecente, rușinoase, de neînțeles. Ceilalți îi pun întrebări despre detaliile visului. Sunt permise clarificări: „Cum ai zburat? Ca o pasăre sau cu avionul? De asemenea, poate fi clarificată colorarea emoțională. Este bine dacă toată lumea vorbește, dar pot fi doar ascultători care nu joacă cu voce tare. Ceilalți pot visa împreună cu visătorul în timpul poveștii sale pentru a experimenta visul străin. Treptat, diferite vise vor avea fațete, intersecții și teme comune. Ele pot fi interesante ca informații despre procesele generale care se desfășoară în afara câmpului viziunii rezonabile.

Coordonatorul le reamintește participanților că Matricea Visului nu este o discuție, ci o experiență. Mulți oameni se tem să fie sinceri, așa că este important ca ceea ce se întâmplă să rămână în cadrul grupului. Singurul lucru pe care participanții îl iau cu ei – sunt concluziile finale, sentimentele, de aceea este necesar ca toată lumea, indiferent de gradul de participare activă, să finalizeze procesul cu câteva minute de concentrare meditativă.

Jocul Matricea Visului este un antrenament al viselor comune, oportunitatea de a evidenția și de a vedea ce este inconștientul colectiv.

În familie, rudele au adesea vise care se intersectează, se văd unii pe alții în vis. Iar visul copilului, mamei sau al soțului poate fi util nu mai puțin decât al tău.

Îndrăgostiții visează uneori să nu se despartă în vis, așa cum trebuie să o facă în realitate, dar sunt surprinși că visează oameni „străini”. Sau la mulți ani după despărțire, își visează „fostul” De ce? Subconștientul are o funcție compensatorie, visele ne spun ce ne lipsește când suntem treji.

Există vise individuale și există vise cu mesaje „pentru tot satul”. Astfel de vise erau de obicei văzute de șamani sau preoți, dar și întregul trib își aducea visele șamanului pentru ca acesta să aleagă din toate.

Este posibil să fii activ în mod conștient în vis?

Această întrebare ne duce la linia fină dintre conștient și subconștient. Să luăm drept exemplu cel mai frecvent caz – goana. Spre deosebire de realitate, aici este foarte posibil să te lași mâncat, ucis, violat. Neplăcut, dar fără consecințe și informativ. Acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă, să zicem, te urmărește un dragon din noapte în noapte, atunci este util să te oprești și să te îndrepți spre el.

Figurile groaznice au de obicei o resursă semnificativă, pe care dacă o folosim devenim mai puternici în realitate. Dacă ai reușit în vis – excelent, dacă nu – închide ochii, relaxează-te, respiră și visează. În modul imaginației active, există aproape aceleași posibilități. Desigur, dacă ai alături un psihanalist în care ai încredere, va fi mai bine pentru toți, chiar și pentru dragon.