Provocările pe TikTok la care părinții trebui să fie atenți – Copiii sunt încurajați să fure și să fie violenți

Tiktok este o rețea socială disponibilă în 154 de țări din întreaga lume. În România sunt 6,37 milioane de utilizatori cu vârsta de 18 ani și peste în România la începutul anului 2022.

Cifre legate de câți minori utilizează aplicația la noi nu există, însă dacă aruncăm un ochi vedem că sunt mii de videoclipuri încărcate de copii, chiar și cu vârsta minimă cerută de 13 ani. Datele TikTok indică faptul că aproximativ 1% dintre clipurile postate sunt eliminate din cauză că încalcă diverse reguli stabilite de rețea, potrivit HotNews.

În categoria clipurilor care sunt șterse intră și tot felul de provocări la care sunt invitați să participe utilizatorii, de obicei copii și adolescenți. Atunci când utilizatorul deschide aplicația i se deschide pagina ”for you page”—FYP, care este un flux de videoclipuri generat de inteligență artificială (AI). Este bazat pe conținutul pe care utilizatorului i-a plăcut sau cu care a interacționat în trecut. Pentru un copil acest lucru poate fi o sursă de informații periculoase.

Tiktok Challenges sunt provocări virale din aplicație, care pot fi create de aproape oricine. Dacă ideea este captivantă tot mai mulți aderă la ea și apare și un hashtag # pentru ca toți să o poată urmări. În esență, TikTok va lua măsuri odată ce sunt informați despre o infracțiune, dar s-a dovedit că nu pot ține pasul cu ceea ce se întâmplă în realitate. Provocările pot strânge milioane de vizualizări și pot fi distribuite pe mai multe platforme media în doar câteva ore.

Provocarea ”Blackout”

Provocarea ”Blackout” mai este denumită și „provocarea leșinului” sau „jocul leșinului”. Utilizatorii sunt încurajați să se auto-stranguleze până când leșină pentru a atinge o stare alterată de conștiință prin privarea de oxigen. La nivel global, această provocare a luat viața a cel puțin 15 copii în ultimele 18 luni. Majoritatea victimelor aveau sub 12 ani.

Provocarea ”fură din magazin”

Autoritățile din Piatra Neamț au primit mai multe reclamații în luna octombrie legată de faptul că două fete au fost prinse furând in magazine. Acțiunea lor a fost justificată prin faptul că participau la o provocare de pe TikTok  prin care adolescenților li se cere să facă diverse infracțiuni. Nu doar furtul este vizat, ci și acte de violență asupra altor persoane, pentru că ”sarcinile” devin tot mai complicate.

„În urma activităţilor de cercetare desfăşurate de poliţişti a reieşit că o minoră, de 16 ani şi o tânără, de 19 ani, din Budeşti şi Dumbrava Roşie, ar fi sustras din magazin mai multe produse cosmetice. Acestea au declarat ca au sustras respectivele produse urmare a unei provocări primite pe o aplicaţie de socializare. Prejudiciul de aproximativ 2.100 de lei a fost recuperat în totalitate”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Ramona Ciofu.

Provocarea invizibilă

Criminalii cibernetici au găsit, de asemenea, o oportunitate de a răspândi programe malware printr-o provocare. „Provocarea invizibilă” permite oamenilor să folosească un filtru numit „corp invizibil”, care lasă un contur al siluetei unei persoane. Gândește-te la Harry Potter și la mantia de invizibilitate. Din păcate, s-a făcut public faptul că unii utilizatori sunt goi în timp ce folosesc filtrul, determinându-i pe curioși să încerce să „inverseze” efectul pentru a vedea cum arată persoana din spatele iluziei optice. Hackerii și-au promovat în mod fals propriile videoclipuri care conțin link-uri despre cum să „defiltreze” filtrul invizibil. Odată ce se face clic pe link, hackerii pot accesa cărți de credit, parole, portofele criptografice și multe altele.

Provocarea ”îngerul morții”

În Indonezia doi tineri au murit după ce au participat la o provocare după TikTok numită ”îngerul morții”. Cei doi s-au aruncat în fața unui camion. Alături de ai erau alți 14 copii care veniseră să vadă ce se întâmplă. Toți au fost răniți. Deși, provocarea este mai veche ea a revenit în 2021, când un alt copil de 13 ani a intrat în provocare alături de alți 8 care au fost doar răniți.

Cum să configurați controlul parental pe TikTok

TikTok oferă „Instrumente de bunăstare digitală” care pot fi accesate de părinți. O opțiune este modul „restricționat”, care elimină conținutul care poate fi inadecvat pentru utilizatorii sub 13 ani, cum ar fi nuditatea și violența. Deși este necesar, oricare dintre provocările menționate mai sus se potrivesc acestor criterii? Modul de siguranță pentru familie este cea mai cuprinzătoare și personalizabilă opțiune disponibilă.

Family Pairing conectează contul TikTok al unui copil cu conturile părintelui acestuia. Acest lucru le permite părinților să vadă conținutul pe care copilul lor îl vizionează sau cu care se interacționează, să selecteze limite de timp pentru utilizatorii aplicației de pe mai multe dispozitive, să controleze setările de confidențialitate și chiar să decidă dacă copilul lor poate căuta videoclipuri, hashtag-uri sau videoclipuri live.

Mai jos sunt instrucțiunile oferite de TikTok

Cum să configurați împerecherea familiei

Pentru a conecta conturile de părinte și de adolescenți :

  • În aplicația TikTok, atingeți Profil în partea de jos.
  • Atingeți butonul Meniu din partea de sus.
  • Atingeți Setări și confidențialitate, apoi atingeți Împerecherea familiei.
  • Atingeți Părinte sau Adolescent.
  • Urmați pașii din aplicație pentru a conecta conturile.
  • Cum să gestionați comenzile de împerechere a familiei

Pentru a gestiona sau vizualiza comenzile de împerechere a familiei:

  • În aplicația TikTok, atingeți Profil în partea de jos.
  • Atingeți butonul Meniu din partea de sus.
  • Atingeți Setări și confidențialitate, apoi atingeți Împerecherea familiei.
  • Selectați contul pe care doriți să îl gestionați.
  • Actualizați controalele, după cum este necesar.