Mai mult iod în sarea de pe rafturile magazinelor și cea utilizată în alimentație

Crește cantitatea de iod în sarea destinată comercializării sau care se utilizează în industria alimentară. Astfel, un kilogram de sare va trebui să conțină de la 25 până la 40 de mg de iod. Totodată, la fabricarea produselor de panificație în mai multe instituții publice se va folosi doar de sarea iodată.

Sarea iodată va fi folosită la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea alimentară iodată.

Operatorilor din domeniul alimentar li se permitere reambalarea sării iodate cu respectarea unor condiții clar stabilite pentru menținerea concentrației de iod.

În același timp, în scopul reducerii consumului de sare, cantitatea de sare în produsele de panificație va fi de cel mult 1,5 grame de sare la 100 de grame de produs, iar începând cu 1 iunie 2024 limita va constitui un gram de sare la 100 de grame de produs.

Modificările la Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod au fost aprobate în cadrul ultimei ședințe de Guvern din 2022. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se desemnează în calitate de entități responsabile pentru controlul acestei hotărâri.