piata-muncii-activa-ca-niciodata

În ianuarie, cetățenii Republicii Moldova au trimis peste 136 000 de CV-uri. Piața muncii este mai activă ca niciodată, iată de ce

Pe piața muncii, anul 2023 a început în plină forță. În ianuarie, numai pe cel mai mare site de căutare de lucru din Moldova au fost înregistrate peste 1,2 milioane de accesări. Aceasta reprezintă cu 80% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, și cu 53% mai mult decât în martie 2022, când a fost înregistrat un record anterior de accesări. Prin urmare, în prima lună a anului 2023, moldovenii au trimis companiilor peste 136 000 de CV-uri. 

Acest salt se poate datora parțial interesului crescut al solicitanților specific lunii ianuarie. 

Pentru mulți, un nou an reprezintă punctul de plecare pentru noi realizări și schimbări radicale atât pe plan personal, cât și profesional. Prin urmare, imediat după sărbătorile de iarnă, oamenii încep să răsfoiască activ posturile vacante și să trimită CV-uri, iar în jumătatea a 2-a a lunii ianuarie activitatea solicitanților atinge indicatori de vârf.

De asemenea, și factorii socio-economici au influențat asupra interesului oamenilor de a-și găsi un loc de muncă. Rata anuală a inflației în decembrie anul trecut a depășit 30%, totul s-a scumpit — de la produse alimentare și transport până la electricitate și gaze. Acest lucru i-a determinat pe mulți să ia măsuri drastice: cetățenii merită condiții de muncă și salarii mai bune și, prin urmare, dau un semnal angajatorilor.

„Este important să înțelegem că activitatea pe piața muncii este, cu siguranță, un semn bun”, a afirmat managerul proiectului Rabota.md Vladimir Boșneak. Când oamenii nu sunt siguri că pot să găsească un loc de muncă mai bun decât cel actual, aceștia nu iau inițiativa, dar nici companiile nu sunt interesate să schimbe ceva în legătură cu asta. Creșterea actuală sugerează că oamenii încep să-și cunoască adevărata valoarea și sunt pregătiți pentru schimbări. Acest lucru ar trebui să determine angajatorii să revizuiască salariile, să îmbunătățească condițiile de muncă și să ofere angajaților bonusuri suplimentare, inclusiv nemateriale. 

Dacă e să vorbim despre ce posturi de muncă sunt cele mai solicitate de către candidați, atunci moderatorii Rabota.md au observat următoarea tendință: deosebit de populare sunt profesiile de șofer, contabil, asistent medical și designer. Mulți caută un loc de muncă care nu necesită experiență profesională. În ceea ce privește companiile, acestea solicită cel mai des persoane pentru funcții precum manageri de vânzări/reprezentanți comerciali, ingineri, specialiști în marketing, contabili, precum și specialiști în IT — PHP Developers, ingineri Front-end și DevOps, administratori de sistem.

Numărul record de accesări ale site-ului Rabota.md confirmă, încă o dată, reputația acestuia de partener de încredere atât pentru cetățenii Moldovei care își caută de lucru, cât și pentru companiile care recrutează angajați. În semn de recunoștință pentru încrederea ridicată, echipa Rabota.md își va continua misiunea, care a urmat-o toți cei 17 ani de existență — de a face relația dintre solicitanți și angajatori mai transparentă și mai asemănătoare unui parteneriat.

https://www.rabota.md/ro/ – Lucru în MD