Gala Olimpicilor 2022 – Cei mai buni elevi și profesori au fost premiați

Lotul olimpic al Republicii Moldova, compus din 34 elevi și 27 profesori, a primit diplome de excelență și premii bănești, în valoare totală de 710 mii de lei, marți, 20 decembrie, la Gala Olimpicilor 2022.

Potrivit unui comunicat de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița a premiat, alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, loturile olimpice naționale la matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, științe și inginerie care au reușit să obțină, în anul 2022, 51 de premii, dintre care 8 medalii de argint, 31 de medalii de bronz, 10 mențiuni de onoare, un loc III și un premiu special.

Șefa Executivului a menționat că „prin succesele lor, olimpicii contribuie la promovarea imaginii țării noastre în lume, fiind exemple de  perseverență și ambiție pentru toți tinerii din Republica Moldova”, iar „în spatele medaliilor și premiilor stă un efort colosal: ore de muncă petrecute în sălile de studiu, în laboratoare, în fața calculatorului sau la bibliotecă”.

„Dedicația voastră, a tinerilor pe care îi premiem astăzi, este dublată și de efortul părinților care vă susțin și care trăiesc alături de voi emoțiile participării la concursuri. În același timp, aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără implicarea unor profesori de excepție. Îmi exprim recunoștința pentru munca pe care o depuneți și vreau să vă asigur că veți avea susținerea necesară pentru a continua să formați noi generații de olimpici republicani, naționali și internaționali”, a spus Natalia Gavrilița. 

Natalia Gavrilița a mai menționat că „fiecare elev este în drept să decidă  unde își va continua studiile și își va dezvolta potențialul, în Republica Moldova sau peste hotarele ei”.

„Indiferent unde veți alege să învățați, iar ulterior să munciți, să nu rupeți legătura cu țara voastră, cu profesorii, cu părinții. Iar dacă veți avea posibilitate, imediat după absolvire sau ceva mai târziu, să reveniți acasă, în Moldova, și să contribuiți la dezvoltarea ei”, a spus prim-ministra.