ligt on

Festivalul luminilor Lights On, la București

Lights On, festivalul internațional de instalații de lumină, a ajuns la București, pentru a doua ediție din Capitala României. Nouă lucrări aparținând unor artiști din Polonia, Marea Britanie, Franța, Olanda și România vor fi expuse în zone cunoscute și mai puțin cunoscute până în 18 decembrie.

În premieră, celebra instalație Museum of the Moon aparținând britanicului Luke Jerram va fi expusă timp de 10 zile în Parcul Ioanid, locul unde anul trecut Gaia, aparținând aceluiași artist, a fascinat publicul bucureștean. Este pentru prima dată când instalația ajunge în București în cadrul unui eveniment oferit gratuit publicului.

Stringed – Gijs van Bon

Stringed, creația olandezului Gijs van Bon, o instalație spectaculoasă de 20 de metri lungime, va capta cu certitudine privirile publicului în Parcul Morarilor. Diva, lucrarea francezului Thomas Voillaume, o lucrare sculpturală inedită va inspira publicul în zona Universității Tehnice de Construcții din București, în vreme ce Balloomi și Aqua Olimpia, lucrările artistului polonez Artur Grycuk, vor fi aprinse în parcul Grădina Icoanei.

De neratat este, desigur, și instalația MI-E DOR DE TINE, creația fondatorului Lights On Romania, Andi Daiszler, care n-a mai fost expusă niciodată la București.

Sub sloganul „Light is more than energy”, evenimentul vorbește despre contextul crizei energetice într-o manieră extrem de deschisă și onestă, prezentând în premieră consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice, un subiect extrem de dezbătut în această perioadă.

Consumul total de energie electrică al instalațiilor expuse la București înseamnă 4kwh, adică un consum mediu al unei locuințe în care cei patru membri își desfășoară activități cotidiene obișnuite precum prepararea mâncării, uitatul la televizor, cititul la lumina lămpii sau jocul pe calculator.

Tema generală a ediției este Intersection, iar publicul se va putea bucura de instalații care vorbesc în premieră despre această temă, în vreme ce alte instalații iubite de publicul larg revin la București.

Zonele de interes pentru această ediție sunt parcurile Ioanid, Grădina Icoanei, Păsărari și Morarilor din Sector 2.

Avem nevoie de motive care să ne facă să visăm, avem nevoie de lucruri care să ne inspire, să ne facă în continuare curioși. Lights On e un excelent explorator urban care vine să scoată lumea din case într-o perioadă rece și întunecată, tocmai pentru a le prezenta noi spații ale orașului lor. Lights On e un excelent explorator urban într-o perioadă rece și întunecată, un festival care pune publicul în mișcare și-i prezintă spații noi”, spune Andi Daiszler, fondatorul Lights On.

Balloomi – Artur Gyrcuk

Lights On a fost o bucurie pentru bucureșteni în 2021 și sunt convins ca va fi o bucurie și în 2022. Luminile lunii decembrie pot fi mai mult decât doar luminite pe bulevarde, pot fi lucrări de arta ale unor artiști extraordinar de talentați. Sunt bucuros ca bucureștenii pot vedea astfel de lucrari în sectorul 2”, a declarat Radu Mihaiu, primarul sectorul 2.https://0c1e19f2ccd4ff52c36f3e044177224c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Lights On aduce lumina în spațiu public ca metaforă și mediu artistic pentru a schimba narativa defetistă de care suntem înconjurați de la începutul anului. Sub conceptul de Intersecție, schimbăm traiectoria către o viziune mai optimistă, alteori atemporală sau fantastică asupra lumii, asupra viitorului” transmite și Daniel Popescu, directorul artistic Lights On, care e prezent în acest an și cu o instalație proprie în line-up-ul oficial.

Festivalul ajunge la București pentru al doilea an consecutiv, după ce în decembrie 2022 câteva sute de mii de oameni au văzut, fotografiat și interacționat cu instalațiile de lumină în cele 10 zile de expoziție.

Museum of the Moon – Luke Jerram

De altfel, festivalul tocmai și-a încheiat ediția cu numărul cinci de la Cluj-Napoca, desfășurată între 18 și 27 noiembrie. Peste 120.000 de persoane au văzut, fotografiat și interacționat cu instalațiile de lumină expuse în cadrul acestei ediții.

Lights On este un festival gratuit de instalații de lumină, lansat în 2018 la Cluj-Napoca. Ediția 2022 este susținută financiar de Centrul Cultural Mihai Eminescu și Primăria Sector 2, CEC BANK, George by BCR, UiPath Foundation, Mercedes Benz by ATP Motors, Daisler Print House.

Transportator oficial pentru Lights On – Fan Courier. Asigurător oficial UNIQA Asigurări prin Safety Broker. Parteneri media: Hotnews.ro, G4media, Pressone.ro, KissFM.

Organizat de Asociația Daisler. Co-organizat de Centrul Cultural Mihai Eminescu și Primăria Sector 2 București. Lights On este singurul festival de instalații de lumină din țară membru International Light Festival Organization (ILO).