De ce ți se oferă o ceașcă de cafea la un interviu de angajare? 5 trucuri secrete ale angajatorilor

Interviurile de angajare adesea nu sunt agreate nici măcar de profesioniștii cu experiență. Și este în regulă dacă înainte de a fi angajat cu tine comunică viitorul șef! Cel puțin știi că urmează întrebări strict din domeniul profesional. Dar dacă comunici cu un specialist HR, atunci așteaptă ceva ciudat.

Iată câteva secrete ale interviurilor care te vor ajuta să găsești răspunsurile potrivite la cele mai dificile întrebări!

1. Testele de stres

Unul dintre cele mai populare trucuri ale specialiștilor HR – este să ridice brusc tonul vocii chiar în mijlocul conversației. Astfel de trucuri se explică prin dorința de a testa rezistența candidatului la stres.

Omul care se confruntă cu un astfel de comportament trebuie să suporte testul cât mai calm posibil. Ei bine, dacă chiar ai nevoie de acest loc de muncă, trebuie să o faci.

2. Ignorarea și așteptarea 

Încă două teste destul de comune sunt așa-numitul test de răbdare și testul pentru situații non-standard. În primul, candidatul care a sosit la timp este reținut pe hol. La fiecare zece minute el este anunțat că intervievatorul este ocupat, dar îl va primi imediat ce va fi liber. Al doilea test – este ignorarea bruscă a candidatului de către specialistul HR.

Tocmai a vorbit cu tine, apoi dintr-o dată este distras de un apel și nu-ți mai acordă atenție. Aici, destul de ciudat, cea mai productivă abordare a situației ar fi să ceri reprogramarea interviului pentru o altă zi. Această atitudine îi demonstrează intervievatorului că ești serios în ceea ce privește problema și prețuiești timpul, nu numai al altora, ci și al tău.

3. Întrebări și cereri ciudate

Aceasta se referă la tot felul de teste despre gândirea non-standard și creativă. De exemplu, un director daltonist le-a cerut candidaților pentru un post în compania sa să descrie culoarea roșie. Adesea nu există răspunsuri corecte la astfel de întrebări. Singura greșeală este să refuzi să oferi cel puțin un răspuns.

4. Întâlnire cu echipa

Există specialiști HR care, imediat după interviu prezintă candidatul viitorilor colegi. O astfel de întâlnire servește ca un test final. Apoi va întreba echipa și va afla opinia lor despre viitorul coleg. Și, desigur, intervievatorul va aprecia reacția ta la o astfel de întâlnire.

5. Verificări ascunse în timpul interviului

Când ești la un interviu de angajare, trebuie să fii atent la fiecare detaliu. Există manageri care fac interviurile în bucătărie. În acest proces, îi oferă viitorului angajat o ceașcă de cafea, apoi îl urmăresc cum bea și ce face ulterior cu ceașca. Dacă omul lasă ceașca murdară, s-ar putea să nu fie pe placul angajatorului.

Un alt truc ar fi să scape accidental un pix în mijlocul interviului. În acest caz se urmărește reacția subconștientă, automată a candidatului la ceea ce se întâmplă. Cei care se grăbesc să ridice imediat pixul sunt considerați oameni mai de încredere.

Secretele interviului: sfat final

După cum poți vedea, în dorința de a verifica candidații, specialiștii HR adesea depășesc toate limitele. Te sfătuiesc să închei politicos conversația ori de câte ori lucrurile iau o întorsătură neplăcută pentru tine. Oricum, succes în căutarea unui loc de muncă decent!