Burnout-ul sau epuizarea fizică și morală – Cum îl putem gestiona

Burnout-ul reprezintă o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stresul excesiv și prelungit și are efecte majore vieții profesionale și personale pe termen lung. Deși nu este un diagnostic medical, acesta este foarte întâlnit la profesioniștii din toate domeniile.
Primele simptome sunt:sarcinile par din ce în ce mai plictisitoare, te simți demoralizat și neapreciat, nimic nu mai bucură, totul pare monoton și inutil, pare o intrare în depresie și pur și simplu oboseala fizică.
Cauze pot fi oricare dintre circumstanțele din jur :mediul de lucru (prietenii, familia, colegii), eșecurile și dezamagirile,stilul de viață.

CINE POATE FI AFECTAT DE BURN-OUT?

Oricine este expus la niveluri ridicate de stres de-a lungul unei perioade mari de timp se poate confrunta cu această stare. Persoanele care acționează în situații de urgență ca pompierii, polițiștii, medicii și asistentele medicale sunt deosebit de vulnerabile la surmenaj. Un studiu a constatat că, la fel ca medicii și directorii executivi, persoanele care au grijă de copii se pot epuiza și ele.
Trăsăturile de personalitate și modul de gândire al persoanei, cum ar fi nevoia de control, perfecționismul și pesimismul cresc riscul de surmenaj.

Cum îl gestionăm ?

-planificăm totul din timp;
-gândim pozitiv;
-reconsiderăm scopurile și părerile personale.

Burnout-ul nu este o scuză, dar o adevarată problemă psihologică, ce apare atunci când survin schimbări de natură profesională, familială sau socială.
El devin tot mai vizibil, datorită faptului că oamenii sunt din ce în ce mai vulnerabili în fața problemelor cotidiene și a ritmului accelerat al vieții.

Cum îți revii după el?

Deși nu există un răspuns ușor și atotcuprinzător atunci când vine vorba de recuperarea după burnout, există metode care s-au dovedit a ne ajuta să redobândim controlul asupra sentimentelor noastre și să începem să găsim bucurie și sens în munca pe care o facem.
Începeți prin a vă reconstrui creativitatea, pasiunea și abilitățile organizaționale!