Bucatele tradiționale, cele mai întâlnite pe mesele de Crăciun și Revelion a moldovenilor
De cele mai multe ori, pe mesele moldovenilor găsim bucate tradiționale, precum pârjoale, afumături, piftie și, din păcate, foarte puține legume, fructe și salate proaspete.
Iată care sunt cele mai întâlnite bucate de pe mesele moldovenilor:
Pârjoale
Pentru amatorii de carne, nu există sărbătoare fără pârjoale. Când sunt proaspăt scoase din cuptor, acestea sunt delicioase.
Șnițel
Atât cei mari, cât și copiii adoră șnițelul. Carnea trecută prin făină și ou, apoi rumenită este una dintre cele mai solicitate mâncăruri de pe masa festivă.
Tobă
Toba este un preparat tradițional de Crăciun, care se găsește mai ales pe mesele moldovenilor de la țară, care sacrifică animale în ajun de sărbători.
Piftie (răcituri)
Pe masa festivă a fiecărei gospodine sunt și câteva farfurii cu piftie din carne de porc, vită, cocoș sau curcan. Usturoiate, limpezi și bine închegate, răciturile sunt considerate un deliciu culinar de către majoritatea moldovenilor.
Salată Șuba
Chiar dacă europenii dau din nas atunci când o gustă sau o miros, salata rusească cu pește afumat, legume și maioneză este pe placul moldovenilor, așa că se găsește pe orice masă festivă, mai ales de Crăciun.
Salată Olivier
Și această salată vine din bucătăria rusească. Simplă și gustoasă, salata Olivier se pregătește de obicei de Revelion și Crăciun.
Mezeluri și afumături de casă
De obicei, bunicii ne alintă cu aceste delicii culinare, care, chiar dacă nu sunt extrem de sănătoase, sunt un răsfăț pentru papilele gustative de sărbători.
Tort “Cușma lui Guguță”
Acest deliciu dulce este unul dintre preferatele moldovenilor. Vișina acrișoară și foile fine de clătite au un gust savuros!