Tensiunile dintre Serbia și Kosovo îngrijorează blocul comunitar – UE cere o reuniune de urgenţă cu liderii de la Belgrad și Pristina

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo stârnesc îngrijorarea blocului comunitar. UE va organiza, luni, o reuniune de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti, în contextul relaţiilor tot mai tensionate între Belgrad şi Pristina, scrie Agerpres.

”Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris duminică seara pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Sute de ofiţeri de poliţie, procurori şi funcţionari publici din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, ce datează din anii ’90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale ‘Republicii Kosovo’.

Aproape 10.000 de sârbi kosovari sunt vizaţi de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina.

Guvernul kosovar a anunţat că va începe să amendeze şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.

Serbia are din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este ”candidat potenţial”. În prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat din cauza disputei cu Pristina.