Design fără titlu (3)

Femeile din Rusia protestează: Vor să-și aducă acasă bărbații mobilizați pe frontul din Ucraina

Douăsprezece femei s-au adunat timp de câteva zile în fața sediului Districtului Militar de Vest din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, pentru a îndemna armata rusă să respecte promisiunea guvernului de a nu trimite recruți în războiul din Ucraina.

În fiecare zi, femeile au așteptat cinci ore, dar nimeni nu a deschis ușa pentru a se întâlni cu ele sau pentru a le prelua lua petițiile.

„Nimeni nu ne ascultă”, spune Viktoria Sannikova, care a călătorit din orașul siberian Tomsk pentru a participa la protest. „Problemele noastre nu-i interesează. Le batem la uși de două luni. Acest protest este un act de disperare”, mai spune ea.

În cele din urmă, pe 15 noiembrie, ușile sediului s-au deschis, iar femeile au fost primite înăuntru.

Ele le-au înmânat oficialilor aproape 100 de scrisori și un apel colectiv din partea rudelor a aproximativ 400 de recruți care se află acum în regiunea de vest Belgorod, spunând despre ei că sunt atacați în mod regulat din Ucraina și au fost răniți.

Încă de la invazia neprovocată a Ucrainei de către Moscova, pe 24 februarie, femeile au jucat rolul principal în mica mișcare anti-război care a apărut în Rusia.

După ce președintele Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară pe 21 septembrie, nemulțumirea publică față de război a crescut.

Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org