Tigari

Republica Moldova: Alcoolul și țigările se pot scumpi în 2023

Alcoolul și țigările urmează să se scumpească anul viitor. Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2023, prezentat pentru consultări publice, prevede majorarea cotei accizei la alcool etilic cu 15%. Totodată, potrivit proiectului, mărimea accizului la produsele din tutun va crește cu 25 %, transmite IPN.

Potrivit proiectului, cota accizei la alcoolul etilic se propune să fie în mărime de 138,89 lei. Ministerul Finanțelor a estimat un impact al măsurii respective este în valoare 60,3 milioane de lei.

Se propune și creșterea accizelor la produsele din tutun, fapt determinat de mai mulți factori. Printre aceștia autorii proiectului menționează maximizarea veniturilor bugetare, dar și reducerea treptată a consumului acestor produse. Ministerul Finanțelor mai face trimitere și la angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și la cotele în țările vecine, la riscurile de contrabandă.

Conform scenariului propus pentru anul 2023, mărimea accizului va crește cu 25 % pentru:  țigaretele cu filtru și fără filtru; rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului; țigări de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri, care conţin tutun; alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinând înlocuitori de tutun.

Astfel, pentru țigări de foi, inclusiv cele cu capete tăiate, și trabucuri, care conțin tutun – 1000 bucăți se propune o cotă a accizelor de– 41%, dar nu mai puțin de 1 198,75 lei. Pentru țigări cu filtru – 793,75 lei (+13%), dar nu mai puțin de 1198,75 lei.

Modificarea respectivă va asigura creșterea suplimentară a veniturilor pe perioada anului 2023 în mărime de aproximativ 618 milioane de lei.