Italia alocă 30 de miliarde de euro pentru a face faţă crizei energetice – Amână promisiunile electorale extravagante

Noul Guvern al Italiei va aloca cheltuieli noi de aproximativ 30 de miliarde de euro în bugetul pentru anul viitor pentru a lupta cu preţurile mari la energie. Va amâna în schimb unele din cele mai mari promisiuni electorale, inclusiv reducerile fiscale, relatează Reuters.

Italia alocă 30 de miliarde de euro pentru combaterea crizei energetice. Amână promisiunile electorale extravagante

Giorgia Meloni – Profimedia

Noul guvern de dreapta al Italiei va aloca cheltuieli noi de aproximativ 30 de miliarde de euro în bugetul pentru anul viitor, concentrate în principal pe reducerea impactului preţurilor ridicate ale energiei. „Nu vom putea să facem totul dintr-o dată. Încercările din trecut de a face asta s-au încheiat dezastruos”, a afirmat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso, într-un interviu acordat publicaţiei La Stampa.

Noul Guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a anunţat deja că aproximativ două treimi din cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru a ajuta companiile şi gospodăriile să facă faţă facturilor record la gaze şi electricitate. Deja în 2022 au fost alocaţi 75 miliarde de euro pentru a contracara impactul preţurilor ridicate la energie.

Reducerea masivă a impozitului pe venit a fost amânată

Luna aceasta, Guvernul Italiei a majorat ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat de fostul Executiv condus de Mario Draghi. Dar miniştrii au dat asigurări că vor avea o politică fiscală prudentă, evitând erorile în buget care au dus la demisia fostului premier britanic Liz Truss.

Ca rezultat, promisiunile din campanie privind o reformă generoasă a sistemului de pensii au fost amânate şi, chiar dacă bugetul va include o reducere a poverii fiscale aplicate forţei de muncă, reducerea masivă a impozitului pe venit a fost exclusă.

Pentru a contracara efectelor inflaţiei ridicate, autorităţile de la Roma iau în considerare eliminarea taxei pe vânzări la produse esenţiale, cum ar fi laptele şi pâinea. Cheltuieli suplimentare vor fi fi finanţate prin noi împrumuturi, dar Guvernul se aşteaptă să obţină venituri aproximativ trei miliarde de euro prin taxa excepţională pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului şi gazelor.