DONATOR DE ORGANE

O italiancă de 100 de ani și 10 luni a devenit cea mai în vârstă donatoare de organe din lume

Ficatul unei italience care a murit la vârsta de 100 de ani, 10 luni şi o zi a fost transplantat cu succes unei persoane aflate pe lista de aşteptare a Spitalului Universitar din Pisa. Femeia a devenit astfel cel mai bătrân donator de organe din lume, informează ziarul italian La Repubblica.

Femeia a fost internată la Florența la începutul lunii noiembrie cu o hemoragie cerebrală care ulterior i-a cauzat moartea. Ficatul decedatei era în stare bună, iar familia femeii și-a dat permisiunea pentru donarea de organe. Ulterior, chirurgii de la Spitalul „San Giovanni di Dio” din Florenţa au transplantat ficatul.

„În prima etapă a fost efectuată o verificare histologică a calității organului, operația a avut succes, pacientul (n.r. – care a primit un transplant de ficat ) este în stare bună”, a declarat Paolo De Simone, directorul Departamentului de Chirurgi și Transplant hepatic al spitalului din Pisa.

Potrivit Centrului Național de Transplant din Italia, donatorii de 100 de ani apar în practica medicală globală, dar există doar câteva cazuri de transplant de țesuturi atât de rare, cum ar fi, de exemplu, corneea ochiului.

Până în prezent, cel mai bătrân donator de organe înregistrat vreodată în Italia a fost o femeie, care a murit în Fabriano în octombrie anul trecut, la vârsta de 97 de ani şi 7 luni.