kiev

Locuitorii Kievului sunt sfătuiți să se pregătească pentru tot ce e mai rău

Locuitorii Kievului sunt sfătuiți să se pregătească pentru tot ce e mai rău, pe măsură ce rușii distrug infrastructura energetică. Primarul orașului, Vitali Kliciko, i-a avertizat pe locuitori că, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării, trebuie să se pregătească să nu aibă electricitate, apă sau căldură, deoarece temperaturile scad sub zero grade.

„Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, dușmanii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toți să murim. Iar viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații”, a declarat primarul Vitali Klitschko pentru presa de stat, scrie The Guardian.

Operatorul energetic ucrainean, Ukrenergo, a anunțat că în unele părți ale Kievului au fost programate duminică pene de curent, fiind planificate astfel de opriri și în regiunile apropiate Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv și Poltava.

Autorităţile din Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai oraşului în cazul în care capitala ucraineană va suferi o pană de curent totală, anunța duminică New York Times.

Muncitorii instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite ca buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele electrice bombardate, fără echipamentul necesar. Forțele ruse au distrus sau avariat deja aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei. Scopul Rusiei – pe care conducerea sa o recunoaște public – este de a împiedica accesul civililor la electricitate și căldură, provocând o potențială catastrofă umanitară în Ucraina.