LAVROV

Lavrov consideră drept ”nerealiste” condițiile Kievului pentru a începe negocieri de pace

Marți, 15 noiembrie, șeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a apreciat în marja summitului G20 din Indonezia, drept ”nerealiste” condiţiile avansate de Ucraina pentru începerea convorbirilor care să ducă la încheierea războiului, relatează France Presse.

”Toate problemele provin din partea ucraineană, care refuză categoric negocieri şi avansează revendicări manifest nerealiste şi neadecvate situaţiei” din teren, a declarat acesta.

Lavrov a afirmat că a semnalat aceasta preşedintelui Franței, Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz în cadrul unor ”scurte convorbiri” în marjasummitului G20.

Potrivit acestuia, ”procesul de reglementare a conflictului este frânat de Ucraina”, ţară pe care Rusia a invadat-o la 24 februarie.

Ucraina cere retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul său şi reinstaurarea integrităţii sale teritoriale, în timp ce Moscova a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene la sfârşitul lunii septembrie, în plus faţă de peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat după aceste anexări că nu va negocia cu Vladimir Putin.

Contraofensive militare au permis Ucrainei, înarmată de aliaţii săi occidentali, să recucerească teritorii pierdute, forţând Rusia la retrageri umilitoare.

Serghei Lavrov a denunţat între altele caracterul ”rusofob” al intervenţiei lui Zelenski în faţa G20.

Ministrul rus a acuzat din nou Occidentul că duce un ”război hibrid” împotriva Rusiei, folosindu-se de Ucraina.

Lavrov a mai reiterat că Moscova a fost obligată să-şi lanseze ofensiva împotriva ţării vecine pentru a-şi apăra şi proteja populaţiile rusofone, notează AFP.

Şeful diplomaţiei ruse a indicat, între altele, că – potrivit lui – SUA nu se pregătesc de negocieri de pace asupra Ucrainei.

”Referitor la informaţiile potrivit cărora americanii pregătesc convorbiri, aceste zvonuri apar cu regularitate, iar apoi dispar”, a spus el.