LAVROV

Lavrov acuză SUA că „militarizează” Asia de Sud-Est, pentru a reduce influența Moscovei și a Beijingului în regiune

Ministrul de externe al Rusiei a acuzat duminică Statele Unite ale Americii că încurajează creșterea militarizării în Asia de Sud-Est, afirmând că Washingtonul încearcă să limiteze influența Beijingului și a Moscovei în regiune, relatează AFP, potrivit The Moscow Times.

Serghei Lavrov s-a adresat reporterilor pe aeroportul din Phnom Penh, după ce a participat la Summitul Asiei de Est din capitala Cambodgiei – și înainte de a zbura spre insula Bali pentru summitul G20, acolo unde se vor întâlni liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden.

Anterior în cursul zilei de duminică, Biden a declarat că va stabili o serie de „linii roșii” cu Xi și că SUA nu vor încerca să intre în conflict cu China. Washingtonul încearcă să își sporească influența în Asia de Sud-Est, îngrijorat de comportamentul tot mai agresiv al Beijingului în regiune, pe care China o consideră „curtea” sa strategică, notează AFP.

Lavrov a acuzat Statele Unite că promovează „militarizarea acestei regiuni, cu scopul clar de a ține în frâu China și de a limita interesele Rusiei în regiune”. „Statele Unite şi aliaţii lor din NATO încearcă să conducă acest spaţiu (Asia de Sud-Est, n.r.)”, a mai spus șeful diplomației ruse, conform Reuters.

Pe măsură ce invazia din Ucraina continuă, iar sancțiunile occidentale sunt tot mai dureroase, Rusia s-a orientat spre Asia de Sud-Est în încercarea de a-și consolida economia afectată. Lavrov a calificat strategia Washingtonului – în cadrul căreia Statele Unite fac presiuni pentru stabilirea unor relații mai strânse cu națiunile din Asia de Sud-Est – drept „excluzivă și care concurează cu structurile cuprinzătoare create în jurul ASEAN”.

Summitul regional din Cambodgia a fost dominat de o serie de îngrijorări internaționale, deoarece mai întâi conflictul din Ucraina și apoi rivalitatea dintre SUA și China au eclipsat preocupările locale, cum ar fi situația din Myanmar.