sua

Joe Biden spune că SUA nu vor încerca să intre în conflict cu China. „Vom fi în competiție, menținând liniile de comunicare deschise”

Președintele american, Joe Biden, le-a spus duminică, 13 noiembrie, liderilor asiatici reuniți la summitul Asiei de Est din Cambodgia că liniile de comunicare ale SUA cu China rămân deschise pentru a preveni apariția conflictelor, relatează Reuters, care citează un comunicat al Casei Albe.

Biden a precizat că SUA vor rămâne în competiție cu China și vor continua să dezbată situația drepturilor omului, a atras atenția asupra importanței păcii în strâmtoarea Taiwan și „a subliniat că libertatea de navigație și de survol trebuie respectate în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud și că toate disputele trebuie soluționate în mod pașnic și în conformitate cu dreptul internațional”.

„Statele Unite vor fi într-o competiție viguroasă… menținând în același timp liniile de comunicare deschise și asigurându-se că concurența nu va intra în conflict”, se precizează în comunicatul Casei Albe.

Totodată, Biden a condamnat invadarea „brutală și nedreaptă” de către Rusia a Ucrainei, precum și amenințările cu testele cu rachete ale Coreei de Nord și a cerut liderilor militari din Myanmar să respecte un plan de pace stabilit cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

18 țări, reprezentând jumătate din economia globală, au participat duminică la summitul Asiei de Est, inclusiv națiunile ASEAN, Japonia, Coreea de Sud, China, India, Statele Unite, Rusia, Australia și Noua Zeelandă. Regiunea Asiei de Sud-Est găzduiește, săptămâna viitoare, summitul G20, care are loc la Bali, în Indonezia. Înaintea reuniunii, Biden se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping pentru prima dată de la preluarea mandatului.