Există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România

Există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România

Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni.

”În prezent există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România. Această misiune de anchetă este organizată tot de Comisia Europeană și este, desigur, condusă de Comisia Europeană. Am plăcerea de a confirma că aceasta include, de asemenea, un expert din partea Olandei. Permiteți-mi să reiterez că, pentru a putea evalua dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare a României la Schengen, este nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene în toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen. Acest lucru se referă atât la punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV). Până la urmă, există o legătură clară între statul de drept și buna funcționare a Schengen”, a transmis ambasadorul Olandei la București.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

Invitația a venit în contextul în care Olanda nu a participat la misiunea UE de verificare de din octombrie, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că respectiva misiune este ”limitată” și nu a atins toate subiectele.