nord streem

Două nave cu GPS-urile oprite au fost văzute lângă Nord Stream 2 înainte de explozie

Două nave ale căror GPS-uri (dispozitive de identificare) au fost oprite s-au apropiat de Nord Stream 2 la doar câteva zile înainte ca gazoductele să explodeze.

Cele două vase aveau o lungime cuprinsă între 94 și 130 de metri și aveau sistemele automate de identificare (transpondere AIS) închise, potrivit Insider.

„Aveau transmițătoarele închise, ceea ce înseamnă că exista nicio informație despre mișcarea lor și încercau să își păstreze locația și alte informații generale ascunse de lume”, a spus Jerry Javornicky, cofondatorul SpaceKnow.

Javornicky a spus că SpaceKnow a descoperit 25 de vase care au trecut prin apropierea locului în care s-au produs scurgerile, dar numai două dintre ele aveau transponderele închise, iar acest lucru este privit cu suspiciune deoarece această practică se utilizează de obcei de către echipajele care iau parte la activități ilegale, precum pescuitul ilegal, traficul de persoane sau pentru evitarea sancțiunilor.

Organizația Maritimă Internațională le cere vaselor cu o greutate mai mare de 329 de tone, precum și vaselor care transportă pasageri, să își deschidă transponderele AIS în timpul călătoriilor internaționale.