coreea

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă cât să lovească teritoriul american. SUA au convocat reuniune de urgență

Coreea de Nord a lansat în această dimineață o rachetă balistică intercontinentală, care a căzut în mare, în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, a declarat premierul japonez, care a declarat că racheta avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul SUA. Statele Unite ale Americii au convocat o reuniune de urgență cu aliații din regiunea Asia-Pacific, în legătură cu acest incident.

Lansarea, raportată atât de oficialii sud-coreeni, cât și de japonezi, vine la o zi după ce Coreea de Nord a transmis un avertisment cu privire la „răspunsuri militare mai aspre” față de prezența crescută a Armatei SUA în regiune.

„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a declarat Fumio Kishida jurnaliştilor la Bangkok, unde participă la un summit asiatic, calificând acest tir „absolut inacceptabil”.

Racheta lansată de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii şi o capacitate de zbor de până la 15.000 km (9.320 mile), a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, relatează Reuters.

Proiectilul, în clasa rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a atins o altitudine de 6.000 km (3.730 mile), care acoperă o rază de 1.000 km (622 mile) pe o traiectorie înaltă, a indicat anterior Hirokazu Matsuno, secretarul şef al cabinetului nipon. Racheta a aterizat la aproximativ 200 km (124 mile) vest de insula Oshima-Oshima din prefectura Hokkaido (nord).

Statele Unite au condamnat Coreea de Nord pentru testul efectuat vineri când a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

„Această lansare este o încălcare neruşinată a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ridică inutil tensiuni şi riscă să destabilizeze situaţia securităţii în regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al SUA Adrienne Watson într-un comunicat, potrivit digi24.

Aceasta a mai declarat că „uşa nu s-a închis pentru diplomaţie, dar Phenianul trebuie imediat să înceteze acţiunile sale destabilizatoare şi să aleagă în schimb angajamentul diplomatic. Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea patriei americane şi a aliaţilor Republica Coreea şi japonez”.

Potrivit sursei citate, Watson a spus că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la situaţie şi că vicepreşedinta Kamala Harris „continuă consultări strânse cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, în timp ce se află la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la Bangkok.

Lansarea de vineri este al optulea test cu rachete intercontinentale din acest an, precedentul fiind pe 3 noiembrie.

Analiștii bănuiesc că Coreea de Nord încearcă să dezvolte ICBM-uri care pot transporta concomitent mai multe focoase, fiecare capabil să se separe și să navigheze către un punct de țintire diferit.