Secretele aromate ale cafelei
A doua cea mai consumată băutură din lume după ceai, este cafeaua. Peste 80% din oameni beau cafea, care este asociată cu rutina matinală, un moment bun de peste zi sau pretext pentru socializare. Există peste 70 de moduri în care poate fi preparată, în funcție de tipul boabelor, modul de prăjire și felul în care este făcută. Poate fi băută simplă, cu sau fără zahăr, cu sau fără lapte, rece sau caldă, completată cu înghețată, un strop de alcool aromat ori sucuri de fructe și așa mai departe. Cu atât mai justificate sunt câteva secrete, pentru o cafea perfectă.
Calitatea apei și temperatura
Elementele nobile ale cafelei sunt aroma și gustul. Intensitatea acestora depinde de calitatea apei și temperatura la care este preparată cafeaua, pentru că o ceașcă de cafea, indiferent dacă este un espresso sau un caffe lungo, înseamnă extragerea esenței din cafea în apă. Boabele de cafea prăjite și măcinate își eliberează aromele în contact cu apa fierbinte, astfel că, acestea două definesc calitatea produsului finit.
Apa filtrată și purificată este condiția unei cafele perfecte, iar temperatura la care este încălzită este unul din marile secrete ale unei cafele aromate. Un espressor automat LatteGo le poate face pe amândouă la modul perfect, adaptându-le în funcție de concentrația de cofeină pe care o dorești.
Doar lapte cald
Pentru unele dintre cele mai populare tipuri de cafea, laptele este completarea perfectă. Pentru bucuria unei cești de cafea cu lapte, acesta din urmă se va adăuga mereu cald.
Cele mai multe dintre tipurile de băuturi de cafea folosesc apă fierbinte la puțin mai mult de 90 de grade °C. Temperatura laptelui trebuie să fie în acord cu cea a cafelei, dar mai mică, ideal în jurul a 50 de grade °C. Laptele rece distruge și gustul și aroma cafelei, se omogenizează greu cu aceasta și rezultatul final este compromis.
La fel de mult contează și calitatea laptelui. Cel mai potrivit pentru a fi adăugat în cafea este cel integral, cu un procent de 3,5% grăsime. Acesta se va înspuma cel mai bine atunci când este încălzit cu abur și va îmbogății gustul și aroma cafelei, va reduce tăria acesteia și-i va da o savoare cremoasă și fină.
Și laptele degresat poate fi adăugat cu succes în cafea, cea mai importantă fiind temperatura, mai ales atunci când scopul final este un caffe latte, un latte macchiato sau un cappuccino.