Florin Cîțu a dat vestea – România are cea mai mare creștere economică din UE
Florin Cîțu a dat miercuri, 17 noiembrie, cea mai bună veste națională, conform ultimelor informații statistice oferite de Eurostat. Premierul interimar spune că avem cea mai mare creștere economică din Europa în trimestrul al III-lea din acest an, motiv pentru care i-a felicitat pe toți românii.
Premierul interimar Florin Cîțu a reacționat la anunțul Eurostat referitor la creșterea economică a României din trimestrul III cu 8%, cea mai mare din UE. Premierul îi felicită, printr-un mesaj pe Facebook, pe români pentru performanța economică înregistrată
Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu privind marea veste pentru România
„Felicitări dragi români! Cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III din acest an”, a spus Florin Cîțu, care a și prezentat un tabel cu datele Eurostat care arată că România a avut o creștere de 8% față de același trimestru al anului 2020.
Astfel, în acest moment, România are cea mai mare creștere economică în trimestrul III, în comparație cu perioada similară a anului trecut, de 8%, potrivit datelor furnizate marți de Eurostat. România este urmată de Ungaria, cu o creștere de 6,1%, de Lituania cu 6% și Danemarca cu 5,4%. De asemenea, creșterea economică a Poloniei este de 5,3%, Germania are 2,5%, Franța vreo 3,3% iar Italia a atins 3,8%.
BNR a majorat semnificativ estimările privind rata inflaţiei pentru finalul lui 2021 şi pentru 2022
Mai precis, BNR a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia, estimând o valoare de 7,5% pentru luna decembrie, cu 1,9 puncte procentuale peste prognoza făcută în raportul din luna august. Motivul principal este creşterea preţurilor la energie.
„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5 la sută în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022)”, precizează BNR în noul raport. În plus, a fost modificată şi prognoza pentru finalul anului 2022. Aceasta a crescut la 5,9%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimările anterioare.
Inflaţia ar trebui să se tempereze odată cu jumătatea anului viitor
„Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei.