Ce trebuie să știi despre viroza care se răspândește agresiv în rândul copiilor sub 10 ani
Sezonul virozelor de colectivitate s-a instalat, motiv pentru care, spitalele din România s-au umplut aproape în totalitate. În urmă cu puțin timp, medicul pediatru Mihai Craiu avertiza părinții cu privire la grija pe care trebuie să le-o acorde copiilor pentru a evita pe cât posibil contactarea virușilor. Recent, OMS a tras un semnal de alarmă la nivel european cu privire la pericolul care pândește, în special copii până în 10 ani. Vezi cum îți poți proteja copilul și la ce este expus.
OMS, avertisment pentru Europa
În cursul zilei de ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au transmis prin intermediul unei declaraţii comune despre cel mai nou pericol din punct de vedere medical, care vizează copiii cu vârsta de până în 10 ani. Potrivit organizației s-a constat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de îmbolnăvire gravă la copii în urma infectării cu streptococul de grup A.
Printre țările care au raportat o creștere mare în 2022 a cazurilor cu o boală gravă numită IGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A) se numără Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În aceste țări, cazurile apărute în rândul copiilor sub 10 ani au fost associate de mai multe ori cu decesul.
Dintre aceste țări, Marea Britanie și Franța au transmis că aceste cazuri au crescut semnifictaiv post pandemie, comparative cu perioada dinainte. În mod normal, infecția cu streptococ se manifestă prin simptome ușoare, precum febra, putând fi tratate cu antibiotic. Chiar și așa, există situații în care starea pacientului se poate agrava, ajungând la complicații.
Care ar putea fi principalul motiv pentru apariția bolii IGAS
În urma constatărilor preliminare, experţii OMS consideră că această creştere a cazurilor nu este datorată de apariția unei noi variante a streptococului și nici din cauza rezistenţei la antibiotice
În schimb, specialiștii susțin că ar putea fi vorba despre efectul unei acumulări post-pandemice, în timp ce cauza numărului crescut de cazuri grave s-ar putea datora existenței în circulaţie a mai multe virusuri, care în combinație cu streptococii să dezvolte forme grave ale bolii.
Pentru moment, specialiștii au transmis că riscul pentru publicul larg nu este încă ridicat, însă avertizează toate ţările europene să rămână vigilente şi să monitorizeze situaţia.