Specialiștii în sănătate recomandă reducerea consumului de zahăr în perioada sărbătorilor de iarnă

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ recomandă reducerea consumului de zahăr în perioada Sărbătorilor de iarnă, în special, prin consumul băuturilor îndulcite și al dulciurilor din cadouri.

Potrivit ANSP, recomandarea vine pentru a preveni efectele negative pentru sănătate și în contextul datelor din ultimul Raport STEPS — Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova.

Conform datelor din raport, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țara noastră sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) – obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.

Specialiștii susțin că zahărul adăugat la alimente și băuturi poate crea probleme pentru organism și recomandă înlocuirea acestuia. Iar adulții sunt îndemnați să evite să ofere dulciuri copiilor și să le înlocuiască cu fructe.