natalia morari

Natalia Morari îi apără pe Platon și Stoianoglo – Noi detalii după plecarea de la TV8

Natalia Morari sare în apărarea procurorului general Alexandr Stoianoglo într-un mesaj publicat acum câteva minute pe pagina sa de Facebook. Aceasta se arată deranjată de faptul că mulți internauți au comentat acid declarațiile sale din ultimele zile, atacându-l și pe procurorul general, pentru că ”i-ar fi eliberat criminalul din închisoare”, scrie dosarmedia.md

Morari spune că îl cunoaște de foarte mult timp pe Stoianoglo și că acesta ar fi cel mai corect procuror general din istoria țării, un om căruia nu-i este frică să meargă împotriva opiniei publice, atunci când își susține propria viziune care nu contravine legii.

”Am văzut multe acuzații legate de poziția mea vizavi de procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Cică, acum e clar de ce îl apăra atâta! I-a eliberat “criminalul” din pușcărie! În toată povestea asta eu mă simt tare vinovată anume față de Alexandru Stoianoglo, un om extrem de corect pe care îl cunosc de ani buni și pe care l-am cunoscut cu mult timp înainte ca el să ajungă procuror general. Mă simt vinovată pentru că înțeleg că prin ceea ce se întâmplă cu mine acum se lovește foarte mult și în el. Însă el este printre puținii care astăzi nu se teme să meargă împotriva opiniei publice și încearcă cu adevărat să apere un stat de drept. El poate și nu este un procuror general ideal, dar el este cel mai corect din toți pe care i-am avut până acum. El măcar încearcă. Nu ca mulți alții” a scris Natalia Morari pe pagina sa de Facebook.

Textul, intitulat ”Ultimul manifest”, vine cu câteva precizări referitor la decizia jurnalistei de a face public faptul că omul de afaceri Veaceslav Platon este tatăl copilului său căruia îi ia apărarea și despre care spune că, deși ”nu este un sfânt, are păcatele lui ca și orice om, dar ele la sigur nu sunt nici pe deoparte așa cum sunt desenate”.

”Mulți dintre voi ați aruncat cu pietre în copilul meu și tatăl lui și ați cerut să mă dezic de “satană”. Apoi să știți, el este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre. El nu este un sfânt, are păcatele lui ca și orice om, dar ele la sigur nu sunt nici pe deoparte așa cum sunt desenate. Și într-un stat de drept, până la urma urmei, și un om atât de tare detestat are dreptul la prezumția nevinovăției. Doar că la noi acest drept este lăsat doar celor care sunt pe placul majorității, nu și tuturor în egală măsură”, a scris Morari.

Jurnalista susține că acum încearcă să procedeze diferit decât a făcut-o în perioada când a fost aresta Chiril Lucinschi, cel cu care se afla într-o relație, și anume, nu vrea să se mai eschiveze, dar este gata să vorbească dacă un om e acuzat pe nedrept.

”Și dacă tot am ajuns aici, vreau să corectez o nedreptate față de încă un om. În 2017, când televiziunea doar se lansa, a fost arestat Chiril Lucinschi. Eu știam că toate acuzațiile sunt false, dar m-am speriat să mă pronunț în public ca să nu fiu condamnată de așa zisa opinie publică – ei, știți cum, “miliardul furat”, “spălări de bani” și sperietori de dimineață până seară la televiziunile holdingului. Și asta a fost o mare greșeală pe care am făcut-o și o regret acum mult. Pentru că anume acea tăcere a mea i-a făcut pe mulți să creadă că, totuși, «дыма без огня не бывает». Mie pur și simplu mi-a fost frică să fiu judecată de opinia publică și eu m-am dat cu fundul la gard. Acum îmi pare atât de rău”, a punctat jurnalista.

Miercuri, mai multe organizații de presă din R. Moldova au reacționat la dezvăluirea de către Natalia Morari a relației sale cu omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, fugit în străinătate de cercetarea penală în R. Moldova. „Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă „Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, se spune în declarația citată de Ziarul de Gardă, și semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard.

Mai devreme, postul de televiziune TV8 a anunțat că a retras din grila sa de programe emisiunea „Politica Nataliei Morari”. În comunicatul de presă al televiziunii TV8 se spune că retragerea emisiunii Nataliei Morari se face din rațiuni decurgând din „codul deontologic al jurnalistului, politica editorială internă, și misiunea și valorile TV8”. Anunțul a venit la o zi după ce Morari și-a dat demisia din funcția de președintă a Asociației Obștești „Media Alternativă”, deținătoarea licenței postului TV8. Ea a scris pe rețele că ar fi fost „șantajată” de Serviciul de Informații și Securitate cu fapte din viața ei privată, iar SIS a răspuns că ziarista are dreptul să se adreseze Procuraturii Generale.