Când este cu adevărat periculos să scoți un copil afară? Cum trebuie îmbrăcat?

Când este periculos să scoți un copil afară, ne explică în articolul de mai jos medicul pediatru Nicoleta Simona Brânzea

Când este periculos să scoți un copil afară. Aerul curat este benefic organismului, însă sunt situații în care nu este indicat să scoți afară un copil. Iată recomandările medicului pediatru.

Orice proaspătă mămică abia așteaptă momentul în care va ieși la plimbare cu bebelușul ei. Aerul curat face foarte bine, dar nu orice zi este potrivită pentru ieșiri. Și atunci, în mintea mămicii apar tot felul de întrebări: Când pot scoate pentru prima dată nou-născutul afară? Cât timp este indicat? Iarna am voie? Se schimbă regulile pe măsură ce copilul crește?

Cum și când scoți afară un nou-născut

S-a împământenit ideea că un bebeluș este foarte sensibil și atunci nu ai voie să-i faci multe lucruri în primele zile de viață, nici chiar să-l scoți afară. Nimic mai greșit! Este permis și chiar indicat să ia contact cu aerul curat, însă în anumite condiții.

Nou-născutul poate fi scos afară din prima zi de viață, dar cu condiția să fie o vreme blândă. Nu trebuie să fie ploaie, vânt și nici temperaturi cu minus.medic pediatru Nicoleta Simona Brânzea

  • Ieșirea afară se face treptat pentru un nou-născut.
  • Prima dată este indicată baia de aer la fereastră, 5-10 minute, iar apoi se crește treptat intervalul.
  • Ulterior, când este cald, copilul poate fi dus afară, la plimbare.
  • Însă trebuie să rezistăm tentației de a-l scoate din casă atunci când sunt zile geroase. Mai bine facem câteva ieșiri la fereastră și așteptăm altă ocazie.

Iată câteva sfaturi utile de la medicul pediatru cu privire la cum facem plimbările în funcție de sezon pentru copii:

Iarna : Se scoate copilul afară la prânz, când este perioada cea mai caldă al zilei. De evitat dimineața și seara, când este mai frig.

Vara : Se scoate copilul afară dimineața și seara, când este mai răcoare și evităm astfel expunerea la soare, cel mai periculos interval fiind la prânz.

Cum se îmbracă un bebeluș atunci când îl scoți afară?

Nu de puține ori am văzut bebeluși înfofoliți și mame la tricou! Nu e normal ca un copil să aibă căciulă pe cap iar adultul să fie îmbrăcat lejer. Da, sugarul poate fi mai sensibil, dar și el resimte temperatura la fel ca și noi. Scuza că poartă căciulă pentru că bate vântul nu este una viabilă. Mai bine nu-l scoatem afară deloc în astfel de condiții și așteptăm un moment mai prielnic.

Copilul se îmbracă corespunzător – cum este mama, așa și nou-născutul. Nu se îmbracă excesiv! Singura protecție de care trebuie să ținem cont este la cărucior, să avem grijă să aibă lateralele acoperite ca să nu intre vântul întrucât bebelușii suportă mai greu variațiile de temperatură.medic pediatru Nicoleta Simona Brânzea

O atenție deosebită o acordăm prematurilor, adaugă medicul Nicoleta Simona Brânzea. Aceștia au nevoie de o hăinuță în plus, dar numai în prima lună de viață, apoi vor fi tratați normal.

Când este periculos să scoți un copil afară: diferența de temperatură interior-exterior

Cu cât este mai frig afară, cu atât suntem mai tentați să aducem vara în case și să dăm drumul la calorifere la maximum. Dar medicul pediatru ne atrage atenția că procedăm greșit.

Iarna nu faci căldură excesivă în casă, temperatura optimă fiind de 20-21 de grade Celsius. Este important ca atunci când ieși afară să nu fie o diferență foarte mare de temperatură. Copilul suportă optim 10-15 grade Celsius diferență interior-exterior.medic pediatru Nicoleta Simona Brânzea

Situațiile în care NU este recomandat să scoți un copil afară:

• Când bate vântul foarte tare.
• Când este foarte frig, sub -10 grade Celsius, sau foarte cald, peste 35 grade. Celsius (nu sunt indicate diferențele mari de temperatură interior-exterior).
• Când are o boală contagioasă.
• Când are temperatură (organismul e slăbit și nu se simte confortabil).

Beneficii pentru un copil expus la aer curat:

• Îi crește imunitatea
• Își oxigenează creierul
• Este stimulat de tot ce se întâmplă și astfel descoperă lumea

Informațiile date de medicul pediatru sunt utile, dar țineți cont și de instinctul vostru de mamă atunci când hotârâți să scoteți copilul afară. Vouă când vă place să ieșiți cel mai mult la plimbare?

Când e cu adevărat periculos să scoți un copil afară vara?

Soarele este extrem de benefic pentru organism. Dar nu în exces ! Cu atât mai mult pentru copiii, care au pielea deosebit de sensibilă. Din bagaj nu trebuie să-ţi lipsească sub nici o formă cremă cu factor înalt de protecţie solară, pe care trebuie să i-o dai copilului pe corp înainte de a intra în apă şi după ce iese din apă. Apa amplifică foarte mult efectul soarelui asupra pielii.

Când poate sta la soare

Îţi poţi lăsa copilul în şort (sau chiar în scutec dacă este bebeluş) şi în maieu până la ora 10, maxim 11 dimineaţa şi după ora 18 după-amiaza. Acest interval trebuie respectat cu stricteţe, indiferent de vârsta puştiului. Ceea ce diferă este durata de expunere la soare. Trebuie să ştii că pentru sinteza de vitamina D necesară unei zile 15 minute de expunere la soare sunt suficiente.

Soare cu măsură

  • Prima expunere la soare a bebeluşului nu trebuie să dureze mai mult de 5 minute. Afară trebuie să nu fie vânt. După câteva zile poţi creşte durata la 10, 15 şi apoi 20 de minute. Este bine să-l scoţi pe micuţ afară de câteva ori pe zi, dar evitând intervalul 11-18.
  • Copilaşii de 1-2 ani pot sta la soare două reprize de câte 30 de minute pe zi
  • După vârsta de 3 ani durata expunerii poate creşte la 45 de minute.

Cum îl îmbraci la soare

O bluză subţire din in, pantalonii trei sferturi şi nelipsita pălărioară îl pot proteja pe copil de soare, chiar dacă el a ales din tot parcul locul unde vrea să se joace: la nisipar. Şi ghici unde este acesta: la soare, fireşte. Oricum nici gând ca cel mic să stea la soare în intervalul 11-18, chiar dacă este îmbrăcat corespunzător.

Cum protejezi copilul de frig

Protecţia inadecvată sau expunerea prelungită la frig şi vânt poate da degerături sau hipotermie Indiferent de activităţile pe care le desfăşoară, copiii trebuie îmbrăcaţi corespunzător pentru condiţiile vremii.

Specialiştii spun că mămicile trebuie să îşi protejeze copiii, punându-le ghete groase, căciuli şi mănuşi cu un deget. De asemenea, hainele trebuie să fie călduroase şi din mai multe „straturi”, uşor de scos, astfel încât, dacă micuţul transpiră să poată fi dezbrăcat repede.

Dacă iese la joacă şi e zăpadă afară sau plouă, hainele de deasupra trebuie să fie impermeabile pentru a nu se uda. Specialiştii mai spun că hainele trebuie să fie uscate şi să rămână aşa.

  • Medicii te sfătuiesc ca în momentul în care cel mic s-a udat să îi schimbi imediat hainele şi, mai ales, încălţămintea.
  • Ghetele sau cizmele trebuie să fie suficient de mari pentru a permite să li se pună şosete groase şi să îi mai rămână spaţiu pentru a-şi putea mişca nestingherit degetele de la picioare.
  • Neapărat, celui mic trebuie să îi pui pe cap o căciuliţă, deoarece specialiştii spun că că cea mai mare parte a căldurii capului se pierde prin cap.
  • Cel mic trebuie să aibă urechile acoperite pentru a evita degerăturile
  • Medicii mai spun că nu este indicat ca celui mic să îi pui la gât o eşarfă sau alte obiecte vestimentare care ar putea să-l încurce. Important este să limitezi perioada de expunere la frig, mai ales, dacă este ger şi bate vântul.
  • Când se întorc în casă, cei mici pot primi o băutură caldă să se încălzească. De exemplu, ceai, lapte sau chiar o ciocolată caldă, dacă este mai mare.
  • Bebeluşii mai mici de 12 luni nu trebuie să doarmă într-o cameră rece, deoarece aceştia pierd căldura corpului mult mai uşor decât adulţii şi, în plus, nu se pot încălzi, aşa cum faci cei mari, prin tremurat. În această perioadă există şi riscul ca cel să se îmbolnăvească.
  • Infecţiile pot fi evitate prin scăderea expunerii celui mic la germeni şi prin îmbunătăţirea imunității copilului tău.
  • Medicii mai spun că este foarte important să îl supraveghezi pe cel mic, fiind extrem de vulnerabil al frig. Unii specialişti susţin că sunt suficiente mai puţin de 30 de secunde ca un copil mic să facă o degerătură pe porţiunea de piele expusă într-o zi foarte friguroasă sau într-una în care vântul rece bate foarte tare.