10 filme de top şi băuturile pe care le-au făcut celebre
Fie că este vorba despre un erou care își îneacă amarul într-un pahar cu whisky sau despre un grup de tineri care sărbătoresc absolvirea facultății cu o sticlă de vodka semnificația băuturilor alcoolice în exprimarea stării de spirit a filmului este de netăgăduit.
Tipul de băutură pe care personajele din filme aleg să îl bea depinde în mare măsură de atmosfera întregii scene. Ce legătură există între alcool și film? Între alcool și lumea cinematografiei există o relație mai strânsă și mai veche decât ți-ai putea închipui.
Dincolo de faptul că regizorii, producătorii și actorii sunt mari consumatori de băuturi, s-a demonstrat științific că în peste 90% dintre filmele celebre personajele consumă alcool sau vorbesc despre el. De aceea, nu este deloc surprinzător faptul că actorii și filmele de succes reușesc adeseori să influențeze gusturile publicului cinefil, ca urmare a modului în care o anumită băutură a fost portretizată pe marele ecran. Nici nu contează dacă fanii fac asta doar pentru a arăta cool ori dacă într-adevăr le place respectiva băutură pe care eroul lor preferat o savurează în timpul unor scene intense. Oricum, aceste băuturi au fost aduse în lumina reflectoarelor și și-au făcut loc în lista preferințelor cinefililor de pretutindeni.
Care sunt cele mai celebre băuturi alcoolice din filme?
Dacă ți-ai propus ca la următoarea petrecere la care vei participa să savurezi o băutură fină, atunci bea una pe care ai remarcat-o într-unul dintre filmele vizionate și, astfel, te vei simți ca și cum ai intra în pielea eroului tău preferat.
În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu câteva dintre băuturile care au fost făcute celebre de filme de top. „French 75” – Casablanca (1943).
Dintre toate băuturile care au apărut în celebra peliculă care i-a avut în rol principal pe Humphrey Bogart și Ingrid Bergman doar una singură a rămas în istoria cinematografiei. Este vorba despre cocktail-ul French 75 pe care l-a comandat frumoasa Yvonne, dar și un grup de soldați germani chiar înainte ca barul lui Rick să fie închis din cauza pariurilor ilegale desfășurate acolo. Numele băuturii vine de la un M1897 de 75 mm, care era o armă folosită cu precădere de soldații francezi în timpul Primului Război Mondial.
„French 75” se obține din gin sau coniac, suc de lămâie, șampanie și zahăr.
„Vodka Martini” – James Bond (1956-2021)
Acesta este, probabil, cocktail-ul cel mai des asociat cu numele lui James Bond. Celebra replică „Vodka Martini, shaken, not stirred” (n.n. – agitat, nu amestecat) va rămâne, probabil, în analele cinematografiei ca una dintre cele mai cunoscute. Agentul secret 007 consumă această băutură în acest fel și o comandă de peste 20 de ori în filme. „Vodka Martini” se obține din vodka și vermouth, gheață, o măslină și o felie de lămâie. „Red Eye” – Cocktail (1988)
„Red Eye” – Cocktail (1988)
Pelicula în care rolul principal este jucat de Tom Cruise este unul dintre cele mai cunoscute filme care tratează lumea barurilor. Când personajul Brian Flanagan pășește într-un local și își dorește să se angajeze ca barman, Doug tocmai pregătește un „Red Eye”. Ceva mai târziu, când Flanagan se plânge de mahmureală și încearcă să se dreagă cu pizza, Doug îi spune rețeta acestui cocktail și îl recomandă pentru ameliorarea stării de rău. „Red Eye”.
„Wake Up Juice” – Înapoi în viitor 3 (1990)
Una dintre numeroasele invenții nebunești ale profesorului nebun Doc Brown este tocmai această băutură, pe care a creat-o ca o modalitate perfectă de a se trezi. Băutura răcoritoare este realizată dintr-o combinație de ceapă, semințe de muștar, ardei iute, sos Tabasco și suc de măsline, un amestec picant care te va îmbolnăvi mai mult decât erai înainte să o bei. Totuși, se poate spune că face exact ceea ce își propune, și anume să te trezească.
„White Russian” – Marele Lebowski (1998)
Se spune că regizorii acestei pelicule, frații Joel și Ethan Coen, sunt persoanele responsabile pentru faptul că această băutură a devenit atât de celebră. Datorită succesului pe care l-a avut atât pe marile ecrane, cât și pe piața DVD-urilor, filmul „The Big Lebowski” a dictat adevărate obiceiuri de viață în rândul publicului cinefil. „White Russian” este obționut din vodka, Kahlua sau oricare alt lichior cu aromă de cafea și frișcă.
„Absint” – Moulin Rouge! (2001)
În acest spectacol muzical extravagant regizat de Baz Luhrmann, tânărul scriitor Christian, interpretat de Ewan McGregor, este prezentat cu absintul în celebrul local cu program de cabaret din Paris. De altfel, deși a mai apărut și în alte filme, cea mai cunoscută utilizare a absintului în filme este cea din „Moulin Rouge!”. Procentul de alcool al acestei băuturi spirtoase cu aromă de anason variază de la 45% ABV până la 74% ABV. Absintul a fost interzis în SUA și într-o mare parte a Europei de la începutul anilor 1900 din cauza desei asocieri dintre alcool și degenerescență.
„Cosmopolitan” – Sex & The City (1998-2004)
Până nu demult doar bărbații erau vizați de băuturile din filme celebre, însă de vreo două decenii și doamnele și domnișoarele au o băutură doar a lor. Este vorba despre serialul și filmele de lung metraj „Sex & The City” în care a fost făcut celebru cocktail-ul Cosmopolitan, o băutură dulce-amăruie de culoare roz, care a cucerit femeile din toată lumea, inclusiv pe cele patru prietene: Carrie, Samantha, Charlotte și Miranda. Acesta se obține din vodka, triplu sec, lime și sirop de afine.
„Suntory” – Lost in Translation (2003)
Regizat de Sofia Coppola, acest film îl are în prim-plan pe Bill Murray, care joacă rolul actorului Bob Harris. Acesta se află în Japonia pentru a filma o reclamă pentru Suntory Whisky, devenind în cele din urmă dezamăgit și înstrăinat de întreaga experiență. Cu această ocazie cunoaște o studentă la Universitatea Yale al cărui rol este interpretat de frumoasa Scarlett Johansson.
„Old Fashioned” – Mad Men (2007-2015)
Serialul se distinge prin personaje emfatice, o puternică intrigă, specifică anilor 1960. În ciuda misoginiei înrădăcinate în epoca spectacolului, era sigur că va fi un uriaș succes de piață, care a făcut ca numele de Don Draper să fie cunoscut în întreaga lume, mai ales datorită prestației de excepție a actorului Jon Hamm. Personajul principal a consumat pe toată durata serialului „Old Fashioned”, un cocktail clasic, care are la bază bourbon sau whisky, care se combină cu un cub de zahăr și se servește cu gheață și cu o felie de portocală sau de lămâie ori cu o cireașă.
„Mint Julep” – Marele Gatsby” (2013)
Deși această băutură este abordată mai degrabă în romanul cu același nume decât în orice adaptare cinematografică, Daisy Buchanan, cel mai mare fan al acesteia, ține frecvent un pahar cu „Mint Julep” în mână. Conform Collider.com, în versiunea regizată de Baz Luhrmann în 2013, Carey Mulligan joacă rolul femeii stimate, efervescente, unde băutura este mult mai evidentă. Este o băutură răcoritoare de inspirație sudică, plăcută la gust, care este obținută în mare parte din bourbon.